Menu

Lån uten sikkerhet til caravan

Nordmenn elsker å dra på camping, og for mange er drømmen en egen caravan. Det finnes egne caravanlån på markedet, men det er heller ikke noe i veien for å finansiere kjøpet med et forbrukslån, i noen tilfeller kan dette faktisk være en rimeligere løsning.

Hvor mye trenger du å låne?

Fordelen med et forbrukslån er at du kan bruke pengene til akkurat det du ønsker, hvilket selvsagt også inkluderer kjøp av caravan. Det er heller ikke noe krav om at du må ha noen egenkapital, så det er ikke noe i veien for å fullfinansiere kjøpet med penger fra et usikret lån. Jo mindre du trenger å låne, desto mindre blir selvsagt den totale kredittkostnaden på lånet. Har du mulighet for å finansiere deler av kjøpet med sparepenger, og bare finansiere resten med et forbrukslån, kan dette derfor bety en betydelig reduksjon i den totale kostnaden på lånet.

Løpetiden bør ikke overskride levetiden på campingvognen

En god regel er at du aldri bør lånefinansiere noe med en løpetid som overstiger levetiden på objektet du finansiere. Dette gjelder i aller høyeste grad også for kjøp av campingvogn. Ser du for deg at du kommer til å selge vognen igjen om 4 år, bør du sikre deg at du har betalt ned hele lånet innen da, slik at du ikke sitter igjen med et restlån og ingen campingvogn. Pengene du får inn fra salget av vognen, kan du da benytte som egenkapital ved kjøp av din neste caravan, som du dermed ikke trenger å fullfinansiere med et lån.

Alternativer til lån uten sikkerhet for kjøp av campingvogn

Å ta opp et lån som ikke krever noen form for sikkerhet, vil ofte være den dyreste låneformen når du skal kjøpe caravan. Det finnes mange tilfeller der den høyere renten lønner seg, men det kan allikevel være lurt å se på alternativer først, før du velger lån.

Det er flere banker som tilbyr egne caravanlån med sikkerhet i campingvognen. Den effektive renten på slike lån ligger normalt på rundt 6-8%, med andre ord en god del lavere enn for et usikret lån. Det er imidlertid ikke alle typer campingvogner bankene vil være villige til å ta sikkerhet i. Aller helst bør vognen være helt ny, eller ikke mer enn noen år gammel, og kjøpes via forhandler. Ønsker du å kjøpe en eldre vogn fra en privatperson, er det ikke sikkert du får banken med på å gi deg et caravanlån til dette. I tillegg kreves det normalt at du har rundt 30% i egenkapital, og ikke minst så vil de aller fleste banker stille krav om at du må ha kaskoforsikring på vognen, hvis du skal få et caravanlån. Tar du alt dette med i beregningen, er det ikke alltid gitt at et caravanlån er rimeligere enn et usikret forbrukslån, men det avhenger selvsagt helt av omstendighetene og hvilken campingvogn du ønsker å kjøpe.